Ομάδες Μουσικοκινητικής Αγωγής
& Μουσικής Προπαιδείας

Από τη βρεφική ηλικία ως και την πρωτοσχολική περίοδο, οι ομάδες Μουσικοκινητικής Αγωγής αρχικά και Μουσικής Προπαιδείας έπειτα                           αποτελούν δραστηριότητες που απολαμβάνουν τα παιδιά με μεγάλη χαρά. Προσφέρουν ένα μελωδικό περιβάλλον εμπειριών, παιχνιδιού και ομαδικής δραστηριοποίησης σε ένα κόσμο γεμάτο τραγούδι, ρυθμό και νότες.  

Ειδικότερα:  
η Μουσικοκινητική Αγωγή είναι η πρώτη επαφή ενός παιδιού με το αντικείμενο        της μουσικής. Πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες που φέρνουν τα παιδιά κοντά             στη μουσική, παρέα με ένα γονέα ή συνοδό ως σύντροφο στο μουσικό παιχνίδι. Ηλικιακά στο Μουσικό Κουτί προτείνονται από 18 μηνών και άνω.  

Ενώ:  
η Μουσική Προπαιδεία είναι η συνέχεια της προηγούμενης περιόδου και αποτελεί τη βασική μουσική εκπαίδευση ενός παιδιού από 5 ως 8 ετών. Μέσα από                  το παιχνίδι και την ενεργοποίηση, το παιδί μαθαίνει δημιουργικά τη μουσική και ανακαλύπτει τις κλίσεις του και τις επιθυμίες του για την επόμενη φάση,                   της εισαγωγής του στην ωδειακή μουσική εκπαίδευση. 

Η μουσική που συνήθως επιλέγεται για τις δραστηριότητες είναι όλων των ειδών, από το κλασικό ρεπερτόριο ως το σύγχρονο, ακόμα και το παραδοσιακό.                  Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν σε δράσεις που είναι σε συνεχή εναλλαγή δυναμικής, προκειμένου να διατηρείται το ενδιαφέρον τους αμείωτο. Τα τραγούδια και οι κινησιολογικές προτάσεις είναι επιλεγμένες με κριτήριο τις δυνατότητες   αυτής της ηλικίας και απευθύνονται σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Χρησιμοποιούνται ειδικά μουσικά όργανα -τα λεγόμενα μικροκρουστά- και αργότερα το μεταλλόφωνο, που ενισχύουν τη ρυθμική και μελωδική αγωγή των παιδιών, όμως και άλλων ειδών ψυχοκινητικό υλικό, όπως υφάσματα, παιχνίδια, παραμύθια, κούκλες κλπ. Ο χώρος είναι φιλικός προς τα παιδιά, μελετημένος και σχεδιασμένος κατάλληλα, έτσι ώστε να αποτελεί πηγή εξερεύνησης, διασκέδασης, αλλά κυρίως μάθησης. 

Τα οφέλη από τη συμμετοχή σε μια ομάδα Μουσικής Εκπαίδευσης του Μουσικού Κουτιού είναι πολλαπλά: 
– κίνηση, πρωταρχική ανάγκη του μικρού παιδιού και πηγή ανάπτυξης και αυτονομίας 
– ρυθμική αγωγή, μια έμφυτη δυνατότητα του παιδιού που βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί
– τραγούδι, ανακάλυψη της φωνής και των ήχων του σώματος, καλλιέργεια του μελωδικού στοιχείου 
– λόγος, καλλιέργεια της λεκτικής επικοινωνίας που προωθείται κυρίως μέσα από το τραγούδι, αλλά και από τη σχέση μεταξύ των μελών της ομάδας 
– δημιουργική φαντασία, παιχνίδια και δραστηριότητες εξερεύνησης και πειραματισμού του ήχου και των συναισθημάτων 
– κοινωνικοποίηση, σύνδεση και επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, παιχνίδια επαφής και επικοινωνίας 
– δημιουργικός χρόνος με τους γονείς, μέσα από κοινές δραστηριότητες και αποκλειστικό χρόνο μαζί 
– μουσική εξοικείωση, γνωριμία με τη μουσική με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο, ανακάλυψη του κόσμου του Πενταγράμμου 

Ποιοτικός χρόνος, διασκέδαση και μάθηση είναι το τρίπτυχο που κερδίζει ένα παιδί από την ένταξή του σε μια ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνών Μουσικό Κουτί.  

Γίνετε μέλος της ομάδας μας

μουσικό εργαστήρι

ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Παιδική Χορωδία
Canto A Tempo/
Χορωδιακή Ομάδα
mammaCanto/
Φωνητικό Σύνολο
The sweet.heARTs

Πρόκειται για τρεις χορωδιακές ομάδες που αγαπούν το τραγούδι και εκφράζονται μέσα από ένα σύγχρονο και δυναμικό ρεπερτόριο, που συνοδεύεται από κίνηση και σκηνικά μέσα.

Συνάντηση Παιδικών & Νεανικών Χορωδιών
Μια Πόλη Μια Φωνή

Μια ετήσια διοργάνωση που φιλοξενεί παιδικές και νεανικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Με όχημα το χορωδιακό τραγούδι τα παιδιά ταξιδεύουν ως τη Νάουσα για να συναντηθούν και να ανταλλάξουν μουσικές εμπειρίες και στιγμές χαράς.

Άλλα εκπαιδευτικά

Από το Εργαστήρι ξεκινούν εκπαιδευτικές δράσεις που φτάνουν ακόμα πιο μακριά.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές αφηγήσεις, online εκδηλώσεις κ.α. που έρχονται σε όλους τους χώρους που φιλοξενούν παιδιά.

Go to top